Płatki owsiane

Płatki owsiane – jak powstają i co można z nich zrobić?

Można dodawać je do mleka, jogurtów, ciast i ciasteczek oraz sałatek. Są pożywne i zdrowe, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Płatki owsiane – to o nich właśnie będzie mowa w dzisiejszym materiale. Jak powstają? Jakie zawierają składniki odżywcze? I co najważniejsze, co można z nich przygotować? Sprawdźmy to!

Powstawanie płatków owsianych

Płatki owsiane produkuje się z ziaren owsa. Są one czyszczone, łuskane, prasowane lub poddawane innym procesom termicznym. Do uzyskania pożądanej postaci. Takie płatki można podzielić na trzy zasadnicze rodzaje: zwykłe płatki owsiane, górskie oraz błyskawiczne. Najmniej przetworzone są zwykłe płatki, które otrzymuje się z całych ziaren. Płatki owsiane górskie powstają z krojonego ziarna, jednak obróbka powoduje utratę części składników odżywczych. Najbardziej przetworzone są natomiast płatki owsiane błyskawiczne. Obróbka parowa pozwala na bardzo szybkie podanie ich do spożycia.

Czy płatki owsiane zawierają jakieś składniki odżywcze?

Tak, jednak ilość składników mineralnych różni się w zależności od ich rodzaju. Zwykłe płatki owsiane, które nie poddaje się niemal żadnej obróbce (jedynie czyszczeniu i prasowaniu), zawierają ich najwięcej. Nie zawsze jednak są właściwym wyborem, jeżeli chodzi o preferencje kulinarne.

Z racji tego, że są one najmniej przetworzone, mogą dłużej się gotować i być twardsze. Dlatego dla tych osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, najlepszym wyborem będą błyskawiczne płatki owsiane lub górskie.

Warto spożywać je regularnie, ponieważ zawierają:

  • błonnik, który jest niezwykle ważny dla naszego układu trawiennego;
  • magnez – poprawia pamięć, redukuje skurcze, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację;
  • witaminy z grupy B – kluczowe dla prawidłowej pracy układu nerwowego;
  • mangan i fosfor, które wspomagają pracę układu nerwowego i kostnego.

Co można przygotować z płatków owsianych?

Płatki owsiane to idealny składnik diety, który można spożywać w wielu różnych wariantach. Idealnie nadają się one do granoli, jako spód do ciasta oraz składnik ciasteczek (np. owsianych). Z płatków owsianych można przygotować również pyszną owsiankę na mleku. Wystarczy dodać do niej ulubione owoce lub orzechy i zajadać się na śniadanie, lub drugie śniadanie. Co więcej?

Wśród tych mniej popularnych pomysłów na płatki owsiane, znalazły się:

  • owsianka z borówkami lub innymi owocami w wersji pieczonej;
  • owsianka w słoiku z górą jogurtową;
  • owsiano-ryżowe ciasteczka;
  • ciasto bądź chleb owsiany;
  • deser z dwóch lub trzech warstw z płatkami owsianymi, orzechami, pestkami dyni itd.